Her legger vi ut instruksjonsvideo og forklarende tekst om forskjellige tema for deg som aldri har sittet i kajakk eller som har padlet litt tidligere. Følg med så kommer det nye filmer utover padlesessongen.
Sørg for at spruttrekket er opp bak, så du lar være å sette deg på det. Deretter tar du en fot over på andre siden av båten, og setter rompa nedi først.
Legg framsiden av ene årebladet flatt i vannet for støtte, og ta en og en fot oppi.
Nå kan du ta på spruttrekket. Dersom du aldri har veltet med spruttrekket på før, er det noe som bør læres under kontrollerte forhold.
Når du skal ut av kajakken gjør du prosessen i motsatt rekkefølge. Legger åra flatt i vannet for støtte, tar en og en fot ut av kajakken, og til slutt reiser deg opp. Hvis du har senkekjøl eller ror på kajakken din er det viktig å ta det opp før du drar kajakken på land.
Padleteknikk – kameratredning
Når du velter i kajakk og er langt fra land er det kameratredning som gjelder hvis du er sammen andre padlere. Det er forskjellige måter å gjøre dette på, og videoen viser en metode som benyttes av instruktørene i Padlenorge.
Få kontakt med padleren i vannet.
Padleren i vannet må holde seg fast i kajakken sin og sikre åren sin.
Padleren snur deretter kajakken sin rett vei, noe som gjør det lettere å dra den opp på redderen sin kajakk.
Redderen snur kajakken opp ned for å tømme den for vann – enten mot seg eller på dekket av sin egen kajakk.
Redderen skyver kajakken ned igjen, og den legges motsatt vei av redderens kajakk, slik at redderen får øyekontakt med personen i vannet. Redderen er heller ikke til hinder for at padleren kan komme opp i sin egen cockpit, og det er enkelt for redderen å legge seg med overkroppen over på den andre kajakken og stabilisere den godt med en hånd på hver side av cockpiten.
Redderen stabiliserer helt til padleren er klar til å padle.
Det er smart å ha med seg en reserveåre når du padler eller at du kan bruke åresnor for å unngå havne i en dårlig situasjon dersom du mister åren din ved velt.